Vill inte tillbaka

Personligt inlägg!

Som många av er vet utvecklades en ätstörningsproblematik hos mig efter alla åren som jag blev mobbad. Jag nästan svälte ihjäl mig, jag förlorade 10kg på bara två månader. Det var kanske inte mycket i vikt men jag gick ner från storlek 40 till storlek 34/36. Det syntes. Jag kunde stå framför spegeln och säga jag var tjock.
När jag blev gravid gick jag upp 36 kg, vilket syntes då jag såg ut som en svullen luftballong. Kilon och kroppen som jag blev av med inom ett år efter att jag hade fött min son. Jag hade inte mycket aptit, jag åt minimalt och kroppen blev bara tröttare och tröttare.
Under 2018 har jag gått upp mer i vikt (själva siffrorna är inget jag hänger upp mig på), jag har numera storlek 40 i kläder och hade 36/38 efter graviditeten. Jag har fått höra från närmsta jag aldrig trodde skulle påpeka det "ja men det syns på dig" osv. What liksom!?


Anledningen till att jag har gått upp är ganska så självklar. Jag har mått väldigt dåligt. Då går jag upp i vikt. För när jag mår dåligt, är trött eller har för mycket ångest så äter jag oregelbundet, jag slarvar och jag stoppar hellre i mig sötsaker än mat. Det är sanningen om mig vid dåligt mående. Ingenting jag skäms över. Det har varit ett av de jobbigaste åren för mig, framförallt sommaren och jag har tröstätit. Ingenting jag är glad för men där fanns inte heller någon som sa åt mig när de såg detta med mitt utseende och vikt. De runt omkring stod mest bara och såg på som ingenting. Dålig sömn i längden och stressad kropp bidrar också till att kroppen sakta men säkert går upp i vikt, kanske inte på vågen men på utseendet.

Numera mår jag bättre, jag känner mig gladare och funnit lyckan i livet. Det har gjort att jag faktiskt inte stoppar i mig så mycket sötsaker, jag tröstäter inte. Jag må ha kvar kroppen, men jag vill inte svälta ner den för att rasa i vikt. Jag vill äta hälsosamt, regelbundet och träna. Vilket jag startar mitt kost- och träningsschema på allvar imorgon. Däremot har jag accepterat att jag har den kropp jag har, på grund av vad jag varit med om. Jag suktar inte efter den smala kropp jag hade förr. Det har jag lagt bakom mig. Jag vill inte sakna det som en gång var. Jag har förändrats, jag blir äldre och jag har fött världens bästa son. Allt det jag gått igenom har gjort mig starkare. Jag vill inte banta, svälta ner mig. Kroppen tar bara stryk och jag vill inte det. Jag har lärt mig den läxan den hårda vägen.

Jag njuter av livet, min son, min pojkvän, mina vänner, mitt jobb och allt vad kan tänkas komma framöver. Jag är glad, jag mår bra och det kommer också göra att kroppen successivt försvinner (det extra som tillkom vid mitt dåliga mående). Jag vill bara göra det långsamt och hållbart, så det inte blir som det varit igen.


Tyvärr drar jag mig för att läsa bloggar eller lyssna på personer som gång på gång saknar sina gamla kroppar och vill ha det så igen. Det är för just med kroppen (av ätstörningsproblematiken) kan jag bli påverkad. Det vill inte jag. Tycker det är synd att människor saknar det som en gång var. Är man missnöjd med sin kropp, gör något åt det, sakna inte den kropp som en gång fanns. För den kan man få tillbaka, eller ett likadant resultat fast i nutidens möjligheter. Att banta, svälta sig gör kanske att kroppen kommer tillbaka, men det kommer inte förbli så i längden. Jag talar utifrån verklighetsbaserad erfarenhet! Jag vill inte få slängt i huvudet att alla kroppar är olika, för det vet jag redan mer än väl. Men till största del funkar de flesta kroppar likadant just vid bantning, svält och dålig sömn.


Never give up on the things that makes you smile

Gillar

Kommentarer

JennyLou
JennyLou,
Otroligt bra inlägg! Vad skönt att du har landat i så bra insikter kring dig själv och din kropp. Jag har också ätstörningsproblematik bakom mig så jag vet hur det känns även om jag mer var sådan att jag inte åt någonting istället för att tröstäta. ❤️
nouw.com/jennylou
manellacentio
manellacentio,
Förr svälte jag mig, denna gång trötsåt jag. Nu hoppas jag på att komma igång med bra kost, så jag inte hamnar i svälten igen.
nouw.com/manellacentio
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229