Ta en tanke

Nu kommer det en liten tankeställare från mig igen!

Någonting som jag funderat länge på är detta med förskola. Att det finns så oerhört många barn som är tvingade till att spendera ett x antal timmar på en förskola, kanske med stora barngrupper. Några enstaka pedagoger på var avdelning som ska försöka ge alla barnen uppmärksamhet.
Innan barn börjar på förskolan blir de uppmärksammade av sina föräldrar. Kanske är de ensambarn, kanske har de syskon hemma. Men där finns inte 15 ungar samtidigt. På förskolan är barnen i blandade åldrar, oftast 1-3 och sedan 4-6 år. Alla vill och behöver kanske uppmärksamhet. Hur ska tre eller fyra personal hinna med det. En del barn vet inte i den åldern hur de ska hantera sina känslor, hur de ska berätta vad de känner så de kanske agerar ut känslorna med att bitas, knuffas eller slå på andra.
En del barn har det svårt hemma, föräldrar som bråkar eller kanske inte får den uppmärksamhet de behöver hemma för att där finns syskon. Bakgrunden kan se så olika ut. Ändå klassas alltid dessa barnen direkt som problembarn. Föräldrar till andra barn målar upp en bild och har fördomar.
Nej, ingen vill såklart att sitt barn ska bli biten, slagen på eller skadas av någon annan på förskolan. Men ibland kan också barn vara duktiga på att reta varandra, trigga igång varandra och då är det det barn som "ger igen" som får tillsägelsen medan barnet som retades "kommer undan". Det finns många orsaker och är det ett pågående "problem", nej jag vill inte skriva det som problem men kommer inte på ett bättre ord så får man ta upp med berörande föräldrar och liknande.

En del barn trivs inte i stora barngrupper, de trivs inte på förskolan och när de inte kan uttrycka det med ord, eller agerar ut den obekväma känslan att vara på förskolan. Tänk dig själv att du ska spendera fem-åtta timmar, kanske mer på ett ställe där du inte vill vara, men du måste vara på för att dina föräldrar ska jobba. Det finns även de barn som trivs super på förskolan, som behöver de timmarna och som själv säger de tycker om förskolan.

Vi kanske inte direkt ska stämpla barn med affekt, eller barn som bråkar för problembarn. Vi kanske ska ta reda på den bakomliggande orsaken till barnets beteende innan vi säger för mycket. Nu spånar jag ut på ett annat spår här känner jag. Så jag ska försöka avsluta inlägget och kanske återkomma till detta en annan gång.


Never give up on the things that makes you smile

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229