Ska du ta körkort eller håller på?

Är du i tankarna på att ta körkort eller håller du på?

Här kommer lite tips:

1) Körkort är tyvärr dyrt så ha ekonomi för just körkortet. Köp gärna paket (där ingår riskettan och halkan), övningskör privat om du kan det så kan kostnaderna minska. Körkortskostnader kan uppkomma till en ca 13- 20 000 med uppskrivning och uppkörning. Alla körskolor har olika priser, så bestäm dig för vart det passar dig.

2) Plugga, plugga och åter plugga teori. Ge inte upp! Teori är inte alltid det roligaste, men så nödvändig ute i trafiken. Har du svårt att ta in teorin tipsar jag om att ta teorilektioner inne på en körskola, det är givande.

3) Har du svårt med att växla, testa med att "torrväxla". Vet du inte vad det är, så är det när du sitter i bilen (utan att ha startat) och tränar att växla. Så kan du även träna att växla utan att titta på växelspaken.

4) Koppla ihop det du lär dig på teorin tillsammans med din körning. Det gynnar i längden.

5) En bra körlärare är suveränt att ha. Det är inte alltid man klickar med alla, men det finns så många lärare så hitta den du känner dig bekväm med.


6) Försök att undvika för långa uppehåll, det kan göra det svårare att komma till målet med körkortet. Jag tror mer på att ha en tidsplan, kämpa och verkligen fixa det. Tappar man motivationen kanske det blir tuffare att få tillbaka den.

7) Ha inte för höga krav på dig själv. Skulle du misslyckas med något moment, så är det bara på det igen. Ingen är perfekt och alla gör vi fel eller misstag någon gång.

8) Var alltid uppmärksam när du kör! Det är viktigt att ha koll överallt, och gärna långt fram men inte glömma bort bredvid och bakom bilen.

9) Kämpa på med körskolans teoriprover, för de behöver vara klara innan du gör det stora teoriprovet. Har du väl lyckats med körskolans tester, samt läst i böckerna så kommer du fixa uppskrivningen. Om inte, då är det bara att göra det igen!


10) Sist men inte minst, uppkörningen. Här är det många moment som du kommer att få göra. Som bland annat landsväg, backa, parkering, start i backe (om du tar manuellt), motorväg osv. Det är en del, men det kommer också gå bra om du är fokuserad, lyssnar på det du ska göra. Bli inte rädd men det är vanligt att man kanske inte klarar uppkörningen första gången, men boka snabbt in en ny tid och gör om den. Gå igenom vad du inte klarade och gör det bättre gången efter.


Tro på dig själv, tro på att du klarar det och ge allt. Du kommer inte bli besviken när du sen står där med körkortet i din hand. Det är frihet.


För dig som funderar på att ta automat: Bry er inte om vad andra säger, eller tycker om det. Känns det bäst att ta automat så kör på det. Det är inte alla som vill köra manuellt.

Jag var livrädd för att köra bil, men jag tog en intensivutbildning på automat, fixade det. Körde ca 2,5 år med automat när jag helt plötsligt kände för att ta manuellt. Jag tog lite lektioner på körskolan, lärde mig växlingen och sedan en uppkörning (som är mer som en uppgradering) och nu kör jag enbart manuell bil. Det är så mycket roligare och jag tror inte jag kommer vilja köra automat mer. Kanske i nödfall.

Poängen är att man tar det körkort man känner för. Många bilar numera är automat och de nya blir automat. Visst är man begränsad men det finns numera många möjligheter för automat med.

GÖR DET SOM KÄNNS BÄST FÖR JUST DIG.


Never give up on the things that makes you smile

  • Tips

Gillar

Kommentarer

youdontknowme
youdontknowme,
Vilka bra tips, tack. Jag har varit super rädd för att köra, men nu ska jag skriva in mig på körskolan. Nu känner jag att det är dags och att jag klarar det.
nouw.com/youdontknowme
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229